18 December 2011.

Tredje trimestern

Under den sista tredjedelen blir graviditeten mycket påtaglig. Magen är stor, man känner fostret ofta och det får inverkan på hur man lever. Många kan leva nästan som vanligt, men man behöver ta större hänsyn till behovet av pauser och regelbunden vila. Vissa mår så bra som aldrig förr. Men hur man mår beror på många saker, och allt kan man inte påverka själv. Om graviditeten är önskad och om man har omgivningens stöd är det lättare att må bra. Det är svårare om man har graviditetsbesvär eller andra problem i livet.

I periodens början är graviditeten fortfarande inne i ett ganska lugnt skede även om fostret har vuxit så att det fyller ut magen. Det är aktivt och kan röra sig runt. Barn som föds så tidigt som i slutet på andra trimestern eller början på den tredje har större chanser i dag än tidigare att överleva utan komplikationer.

Längre fram i den sista trimestern känner en del att de blir mer trötta igen. Man blir allt tyngre, magen allt större och vissa känner att det tynger mycket nedåt bäckenet.

Som partner till en gravid kvinna blir graviditeten mer påtaglig ju längre den går. Vissa kan känna av liknande symtom som kvinnan har haft, till exempel illamående och viktuppgång. Man räknar med att det gäller så många som upp till var femte partner till en gravid kvinna.

Det är bra att börja tänka på hur man kan förbereda sig för förlossningen, vilket stöd och vilken hjälp man vill ha. Blivande föräldrar kan gå på kurser hos MVC för att förbereda sig både inför förlossningen och inför att bli föräldrar. På MVC kan man även få svar på de flesta frågor som rör graviditeten, förlossningen och tiden efter. Vissa MVC ordnar speciella kurser eller föreläsningar för olika grupper av blivande föräldrar, till exempel dem som fött barn tidigare eller är ensamstående. Många sjukhus ordnar dessutom föreläsningar där man får veta mer om hur det fungerar just där.

Vecka 26

Nu utvecklar fostret sina lungor. Det tränar på att andas genom att dra in och ut fostervatten i lungorna. Fostret kan nu öppna och stänga sina ögon. Ytteröronen är helt färdiga och sitter på rätt plats.

Längden är nu cirka 35 centimeter och vikten är ett knappt kilo.

Ett 26 veckor gammalt foster som är


Kommentarer
Från: ida

ellerhur, jag är duktig hittills ;) du mä men du kan bli bättre, ett inlägg varje dag gumman. och när jag läser varje vecka att nu är du i vecka 25.. 26.. FAN va snabbt det går! snart är gudmors lilla älskling här hihi puss på dig

2011-12-18 @ 15:14:53
Blogg: http://erikssonida.blogg.se/

Skriv Här:

Namn:
Stammis? :)
Mail: (Visas Ej Offentligt)

Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0